8 miljoen euro voor 't Gasthoes

Geplaatst op: Zaterdag 13 september 2014
De plannen rondom het nieuwe cultureel centrum in Horst gaat zo'n acht miljoen euro kosten. Dat schrijft dagblad De Limburger donderdag. De raming van de kosten komen van advies- en onderzoekbureau CMN Groep uit Rosmalen in een onderzoek naar de haalbaarheid van de plannen voor Herberg ’t Gasthoês, zoals het nieuwe plan is genoemd.


De onderzochte plannen omvatten een theaterzaal met 350 zitplaatsen, een filmhuis en muziekruimtes voor muziekles en repetities. Bovendien moet het nieuwe Gasthoês ook onderdak gaan bieden aan diverse non-profit organisaties zoals de bibliotheek en Omroep Reindonk, welke voor verhuur opbrengsten moeten zorgen. Verder is de komst van een grand café, welke tevens als ontmoetingsruimte voor de ouderen van Hof te Berkel zou kunnen dienen, meegenomen in de onderzochte plannen. De plannen voor Herberg de Troost komen in de plannen terug als culturele ontmoetingsplek met horeca. 

Gezien de staat van ’t Gasthoês geeft CMN aan dat er grote investeringen nodig zijn om het nieuwe Gasthoês te realiseren. Hoe hoog deze zullen zijn is vooraf nog niet met zekerheid te stellen, aangezien de kans aanwezig is dat er tijdens de verbouwing op nieuwe gebreken aan het licht zullen komen. In het onderzoek wordt echter uitgegaan van een initiële investering van acht miljoen om de verbouwing te realiseren. De exploitatie kosten zullen daarna jaarlijks tussen de 760.000 en 850.000 euro gaan bedragen, waarvan de gemeente 300.000 euro in de vorm van subsidie zal moeten opbrengen. Bovendien wordt er uitgegaan van een opstartsubsidie van 150.000 euro om het plan sluitend te krijgen.

Raadsbijeenkomst 
Op 3 september aanstaande zal er vanaf 19.30 een raadsbijeenkomst gehouden worden met een rondleiding door ’t Gasthoês. Dit geeft goed inzicht in de opgave die de raad heeft om kaders te kunnen stellen voor de revitalisering van ’t Gasthoês. Later dit najaar zal de raad zich over de kaders buigen. Na de rondleiding door ’t Gasthoês bespreekt de raad het haalbaarheidsonderzoek met het college. De raadsbijeenkomst eindigt om 21.15 uur.

 
 


Bron: De Limburger - 3 september 2014


Laatste artikelen